[ Pobierz całość w formacie PDF ]

22. Ziemniaki z kapustą. Drobno pokroić i wymieszać 40 g ziemniaków, 60 g kapusty,
25 g cebuli. Dodać 6 łyżek wody od kiszenia ogórków, orzechy, pietruszkę i kminek.
23. Surówka z porów. Pokroić drobno 60 g porów, przyprawić 3 łyżkami majonezu,
odstawić na godzinę. Następnie dodać l łyżkę pokrojonego selera, szczyptę kminku, l łyżkę
wody z miodem (l łyżeczka miodu rozpuszczona w 2 łyżeczkach wody). 24. Surówka z dyni.
Utrzeć l marchew, 50 g dyni, 25 g selera. Dodać 25 g posiekanego szczypiorku lub czerwonej
cebuli oraz l O zmielonych orzechów.
Sałatki zimowe
1. Sałatka z buraków i orzechów. Ugotować dużego buraka, utrzeć go na tarce. Dodać
1/2 utartego małego surowego buraka, l zmiażd żony ząbek czosnku, 2 łyżki oleju roślinnego.
Wymieszać, posypać mielonymi orzechami i szczyptą posiekanego szczypiorku.
2. Różowa kiszona kapusta. 100 g kiszonej kapusty wymieszać z 2 -3 łyżkami
stołowymi soku z buraka. Dodać 1/2 małej białej lub czerwonej cebuli oraz łyżkę oleju
roślinnego. Na koniec wymieszać.
3. Kiszona kapusta z jabłkami. Do 100 g kiszonej kapusty dodać 1/2 przetartego jabłka
(antonówki), l łyżkę oleju roślinnego i posypać pokrojoną połówką cebuli.
4. Zimowa surówka świąteczna. Drobno p okroić 100 g kiszonej kapusty. Wymieszać
1/2 antonówki, l łyżkę oleju roślinnego, 1/2 posiekanej cebuli, szczyptę kminku, sok z l
cytryny, l łyżkę miodu. Połączyć z kapustą, odstawić na godzinę pod przyciskiem.
5. Sałatka ziemniaczana. 75 g drobno pokrojon ych ziemniaków, 50 g startych lub
zmielonych orzechów, l łyżka miodu, l łyżeczka startego chrzanu.
6. Surówka  Witaminka . Utrzeć na tarce 50 g marchwi, 75 g kapusty, 50 g
ziemniaków. Dodać 25 g posiekanej natki pietruszki, 25 g porów, 2 łyżki oleju roślin nego,
łyżkę miodu, 50 g zmielonych orzechów i wszystko wymieszać.
7. Surówka marchwiowo-chrzanowa. Utrzeć na tarce dużą marchew i 50 g korzenia
selera. Dodać l łyżeczkę utartego chrzanu, 10 g zmielonych orzechów i łyżkę oleju
roślinnego, wymieszać.
8. Rzodkiewka z kwaśnym mlekiem. 60 g utartej rzodkiewki zalać l szklanką
kwaśnego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1,5 godziny (potrawy z dodatkiem
rzodkiewki powinny być przygotowane co najmniej l ,5 godziny przed spożyciem, wtedy nie
grozi nam ból ani wzdęcie żołądka).
9. Pudding z rzodkiewki. 60 g utartej rzodkiewki wymieszać z 10 zmielonymi
orzechami włoskimi i 30 ziemnymi. Odstawić na 1,5 godziny, następnie dodać l łyżkę oleju
roślinnego i wymieszać.
10. Surówka świąteczna nr 2. Małą główkę czerw onej kapusty (1/4 dużej - 75 g) lub
75 g białej kapusty drobno poszatkować, dodać 1/2 utartej średniej marchwi, 1/2 kiszonego
ogórka, 10-centry-metrowego drobno pokrojonego pora, 5 zmielonych orzechów włoskich, l
łyżkę oleju roślinnego, 2 łyżeczki borówek, 3 łyżki płatków owsianych. Wszystko
wymieszać.
11. Surówka  Zimowa bajka . Utrzeć średniej wielkości marchew, dodać 3 łyżki
kiszonej kapusty, l łyżkę wody od kapusty, l łyżkę utartej rzodkiewki, łyżkę borówek, malin
lub porzeczek. Wszystko wymieszać.
Sosy, majonezy
Z reguły sosy i majonezy zawierają ocet spirytusowy, konserwanty, barwniki i inne
obce dla organizmu substancje, zanieczyszczajÄ…ce krew. W zwiÄ…zku z tym podajÄ™ przepisy do
samodzielnego wykonania.
1. Olej cytrynowy. Do 250 g oleju roślinnego dod awać powoli sok z l - 2 cytryn.
Bardzo dokładnie wymieszać.
2. Majonez orzechowy (najlepiej przygotować tuż przed spożyciem). 2 łyżki
mielonych orzechów zmieszać z l łyżeczką od herbaty oleju roślinnego. Po powstaniu gęstej
papki ubijać ją z 3-4 łyżkami oleju roślinnego, dodając sok z l cytryny. 3. Sos śmietankowy.
Wymieszać sok z 1/2 cytryny z 3 łyżkami śmietany. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2
łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku lub utartej cebuli, l łyżkę oleju roślinnego.
Wszystko wymieszać.
4. Sos pomidorowy. Do 6 części oleju roślinnego dodać l część soku z cytryny.
Połączyć z sokiem z pomidorów, do smaku dodać tarty seler.
5. Majonez witaminowy  Tęcza . Ubijać 2 żółtka, dodając powoli 3 stołowe łyżki
oleju roślinnego. Wymieszać z l łyżką utart ego selera lub łyżeczką utartej cebuli. Do
otrzymanej masy dodać sok z cytryny. Dokładnie ubijać do konsystencji majonezu. Majonez
można zabarwić: na zielono - dodając sok ze szpinaku, na pomarańczowo - sok z marchwi, na [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • sloneczny.htw.pl